Blogs / Wat dieren ons leren

 


We zijn de bijen gaan tellen, omdat we bang zijn ze te verliezen. Dat immers, betekent dat planten en bomen niet meer bevrucht worden en het ecosysteem niet meer zal functioneren en dat jaagt ons angst aan. Wij mensen hebben vooral oog voor onszelf.


Als kind zag ik vooral dieren die ik kon zien, zoals de schapen op de boerderij van mijn opa, koeien in de verte en het konijn in een hok. Nu realiseer ik mij dat er veel meer dieren bestaan, zoals vogels, muizen, spinnen, slakken, katten en vissen. Op televisie zag ik nog meer zoals dolfijn, leeuw, giraf, slang en ijsbeer. De Schepping is zoveel meer en zoveel groter dan de mens. Ze is zo ontzettend mooi en veelzijdig. 


Franciscus van Assisi is een Heilige uit de dertiende eeuw, die gaf om het leven van de dieren en de planten. 800 jaar later noemen we nog steeds zijn naam. Zijn feestdag is op 4 oktober, dat is Wereld Dierendag. Zijn kloosterorde heet: ‘De Franciscanen’. Zelfs de Paus wiens eigen naam Jorge Mario Bergoglio is, koos de naam Franciscus. 


Franciscus van Assisi leefde in de middeleeuwen en inspireert ons nog steeds. Hij was zich bewust van de samenhang van de Schepping als geheel, waarin iedereen en alles een plek heeft en ook het recht van bestaan. Alles komt voort uit God en alles keert ook weer naar Hem terug. 


Franciscus nam geen enkel leven als vanzelfsprekend. Ieder leven, mens, plant of dier, is volgens hem bijzonder. Hij schreef een lied, dat bekend staat als het Zonnelied. Sommige liedjes halen de top-40 en een enkeling staat een paar weken op nummer 1. Aan de Haarlemmerstraat in Leiden is een stukje uit dat 800 jaar oude lied van Franciscus in een muur gebeiteld. 


Wanneer je een half uurtje de tijd neemt om de poëzie van de tekst van het zonnelied te ontrafelen en in jouw eigen geest tot leven laat komen, dan groeit het besef dat zelfs de mens zich realiseert dat hij in God gelooft, vanwege de aarde die ons voedt en het water dat onze dorst lest. 


Vervolgens ontwaakt in ons het mystieke fenomeen van de dankbaarheid. Precies daar vind je God. Eer hebben voor God, eer hebben voor de Schepping, schenkt aan jou de levenskunst. Daar is de echte liefde en daar is de werkelijke vrijheid. 


Wij mensen hebben ongekende macht over de aarde en daarmee veroorzaken we klimaatverandering en brengen we onze ecosystemen in gevaar. Wetenschappers bevestigen dat, zoals Prof Arno de Smet die stelt: ‘This is not about saving the planet, this is about saving humanity”.  


Misschien komt het ooit zover dat we het gemeenschappelijke thuis dat de aarde voor ons is, terug zullen geven aan de planten en de dieren. Maar zover hoeft het niet te komen. 


De geschiedenis leert ons dat iedere hervorming ons terugbrengt naar de kern van ons bestaan. Het gaat om onze levenshouding. Laat God tot leven laten komen in jou. Net als 800 jaar geleden roept Franciscus ons op dankbaar te zijn voor de Schepping. Omwille van de Schepper, maar ook omwille van onze kinderen en kleinkinderen. Zodat ook zij een mooie wereld kunnen hebben om in te mogen leven en liefhebben.  


Daarom vraag ik van jou en eenieder, om op te staan voor elkaar. Doe dat door in je conversaties met anderen, te wijzen op de gevolgen van klimaatverandering en duidelijk te maken dat we onze levenshouding moeten veranderen ten opzichte van de Almachtige en zijn Schepping, om uiteindelijk voluit levende mensen te zijn, die in dienst staan van het leven.

Beoordeel dit blog